Luksuz u malom, novi trend u automobilizmu

Bez autora
Oct 12 2011

Da li su i Amerikanci spremni da troše mnogo novca na manje automobile, pitanje je koje sve češče postavljaju direktori evropskih proizvođača luksuznih kola, u nastojanju da lansiranjem manjih kompaktnih modela u SAD pridobiju više kupaca. Evropske auto-kuće, kao BMW, "Mercedes", "Volvo" i "Jaguar'', okrenute do sada isključivo vozilima ekstra klase, računaju da će manji i jeftiniji premijum automobili privući pažnju novih kupaca.Ali, i dalje postoji sumnja da su ta vozila tako razvijena da evropska kola mogu da ispune striktne američke zahteve za energetskom efikasnošću automobila.

Luksuz u malom, novi trend u automobilizmuDa li su i Amerikanci spremni da troše mnogo novca na manje automobile, pitanje je koje sve češče postavljaju direktori evropskih proizvođača luksuznih kola, u nastojanju da lansiranjem manjih kompaktnih modela u SAD pridobiju više kupaca.

Evropske auto-kuće, kao BMW, "Mercedes", "Volvo" i "Jaguar'', okrenute do sada isključivo vozilima ekstra klase, računaju da će manji i jeftiniji premijum automobili privući pažnju novih kupaca. Ali, i dalje postoji sumnja da su ta vozila tako razvijena da evropska kola mogu da ispune striktne američke zahteve za energetskom efikasnošću automobila, procenjuju analitičari.

"Mercedes-Benc" ima novu liniju A i B klase u verzijama sedan, zatim, vozilo sa petoro vrata (hežbek), manji krosover i druge varijente, dok BMW radi na većem broju vozila sa prednjim pogonom, koja će deliti platformu i arhitekturu sa brendom "Mini".

Obe robne marke, "Mercedes-Benc" i BMW, lansiraće njihova kompaktna vozila za dve do tri godine, čija će se cena kretati oko 30.000 dolara, duplo manja od cene modela koji se sada nude.

Potraga za većom energetskom efikasnošću prekinula je, takođe, trku za vozilima sa što više konjskih snaga i većom zapreminom motora, a evropljani ponovo uvode u njihova kola motore sa četiri cilindra.

BMW je poslednji put ponudio motor sa četiri cilindra 1999. godine, a "Mercedes-Benc" u 2005. Ove jeseni BMW je počeo da nudi modele "Z4 rodster" i seriju-5 sedan sa četiri cilindra. "Mercedes-Benc" ima motore sa četiri cilindra u unapređenoj sedan C-klasi i potpuno novom kupeu C-klase.

"Volvo" će zameniti sve njegove motore sa pet i šest cilindara, a novu liniju vozila opremiće benzinskim i dizel mašinama sa četiri cilindra. "Jaguar" je razvio manji motor kako bi samenio sadašnji V-8 zapremine 5,0 litara, koji je ugrađen u sva tri modela.

Evropski proizvođači razvijaju kompaktna vozila sa utičnicom i direktnim napajem strujom, kao i kompletno električna vozila, ali će većina stići na tržište tek do 2013. godine. BMW će debitovati sa "bmw i3" električnim gradskim vozilom, dok "Mercedes" testira jednu verziju sistema "gorive ćelije" na B-klasi sa petoro vrata u južnoj Kaliforniji.

Super automobili, kao što su "jaguar C-X75", "bmw i8" i "mercedes-benc SLS E-cel", se i dalje razvijaju, ali će imati hibridni pogon, čime se dobija na uštedi goriva, što je glavna preporuka za američke, ali i kupce u drugim zemljama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik